Gyakori kérdések

Hogyan foglalható össze röviden a craniosacralis terápia hatása?


A craniosacralis terápia általánosan javítja az életminőséget és segít konkrét betegségek, problémák kezelésében is. Elősegíti a balesetekből, sérülésekből, műtétekből való felépülést csakúgy, mint a betegségekből való felgyógyulást. Serkenti a szervezet természetes öngyógyító folyamatait, csökkenti a stresszt, javítja az immunrendszer működését, visszaadja a fizikális életerőt, és jó közérzetet biztosít.

Kinek segíthet a craniosacralis terápia?

A craniosacralis (ejtsd. kranioszakrális) terápia különböző szinteken működik, és a test különböző rendszereit befolyásolja. Hatást gyakorol a csont- és izomrendszerre, az idegrendszerre, a szív- és érrendszerre, az immunrendszerre, a különböző szervekre, a kötőszövetekre, a testnedvekre és a test energiarendszerére is.
A terápia felhasználási lehetősége ennélfogva igen széleskörű.

Íme néhány olyan betegség, probléma, amelyek esetén a craniosacralis terápia hatékony lehet:
Fejfájás, migrén, álmatlanság, idegfájdalmak
Krónikus nyak- és hátfájdalom, állandó fájdalom bárhol a testben
Asztma, krónikus hörghurut, krónikus arcüreggyulladás
Tinnitus (fülzúgás) és egyéb középfülproblémák, fül-orr-gégészeti betegségek
Lázas állapotok, fertőzések
Krónikus fáradtság, kimerültség
Stressz, feszültség, érzelmi nehézségek, depresszió
Hormonális problémák
Szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, szédülés
Motoros koordináció zavara
Ortopédiai problémák, gerincbetegségek
Fogászati és állkapocs-ízületi problémák
Baleseti agyi és gerincvelői sérülések
Műtét utáni működési zavarok
Emésztési zavarok, menstruációs problémák
Terhesség alatti és azt követő problémák, pl. depresszió, adhaesio (letapadás)
Szülési trauma
Csecsemőkori zavarok: szopási nehézségek, alvásproblémák, kólika, pylorus stenosis (gyomorkapu-szűkület), kancsalság, stb.
Gyermekkori zavarok, viselkedésproblémák, dühroham
Tanulási nehézségek, dyslexia, dysgraphia, dyscalculia, összpontosítás zavara
Hiperaktivitás
Autizmus, epilepszia, központi idegrendszeri sérülés (CP)
Bármilyen krónikus betegség vagy legyengült állapot utóhatásai esetén

 

Hogyan válasszak terapeutát?

A craniosacralis terápiát Dr. John E. Upledger dolgozta ki. Az általa 1985-ben alapított amerikai Upledger Institute International (UII) ma a világ legnagyobb egészségügyi továbbképző intézete, melynek magyarországi képviselete az Upledger Institute Hungary (UIH).

Magyarországon a craniosacralis terápia oktatására kizárólag az UIH jogosult. Az itt végzett hallgatók listája mind a nemzetközi (www.upledger.com), mind a hazai (www.upledger.hu) honlapon megtalálható. A hallgatók neve mögött található "pöttyök" száma az elvégzett alapképzési szintek számát jelöli. Egy elvégzett szint azonban még nem jelenti azt, hogy az adott hallgató rendelkezik kellő gyakorlattal és tapasztalattal, a terápia végzéséhez előírt engedélyekkel, vagy a 'Craniosacralis terapeuta' cím viseléséhez szükséges szakmai vizsgákkal, mint ahogy azt sem, hogy az illető kezelhet 9 éven aluli gyermeket. Ez utóbbihoz ugyanis további képzési szintek és vizsgák sikeres teljesítése szükséges. Egy adott hallgatóval kapcsolatban a honlapunkon található e-mail címen vagy telefonszámon kérhet információt.
Az UII hazai referenciarendelője, a Natural Balance Craniosacralis Terápiás Rendelő (www.craniosacralis.hu) minden munkatársa sikeresen elvégezte  a magyarországon megrendezésre került valamennyi képzést, rendszeres nemzetközi továbbképzéseken vesz részt, nemzetközi minősítéssel rendelkezik és óriási gyakorlati tapasztalata van mind újszülöttek, csecsemők, kisgyermekek és felnőttek kezelésben egyaránt. A rendelő munkatársaihoz kezelésre a +36 20 942 0074-es telefonszámon lehet bejelentkezi.

Az UIH oktatási sikereinek következményeképpen sajnos itthon is egyre nő azok száma, akik képesítés és szakmai hozzáértés, oktatói vizsga és engedély nélkül hirdetnek és tartanak tanfolyamot. Az ilyen képzést végzett egyének lehet, hogy jószándékkal, de jogosulatlanul használják a 'Craniosacralis terapeuta' címet, valamint az ellenőrizetlen forrásból származó technikák jogszerűtlen alkalmazásával veszélyeztethetik a páciensek egészségét és a craniosacralis terápia jóhírét.
Kérjük, szánjon kellő időt arra, hogy megkeresse és kiválassza azt az Upledger Craniosacralis terapeutát, aki mindenben megfelel a szakmai és etikai elvárásoknak, és az Ön igényeinek.

 

Milyen teendőm van a kezelést megelőzően?

Miután kellő időt szánt arra, hogy megkeresse és kiválassza azt az Upledger Craniosacralis terapeutát, aki mindenben megfelel a szakmai, etikai elvárásoknak és az Ön igényeinek, íme néhány javaslat, ami a terápiát még hatékonyabbá és kényelmesebbé teheti:

- Tájékozódjon! Időpontegyeztetés előtt olvassa végig figyelmesen a honlapot! Amennyiben gyermekét hozza kezelésre, minden, a gyermeket kísérő személynek el kell olvasni legalább a 'Mi a CST?', 'Mi a SER?' és a Beteginfo menüpontban leírtakat a honlapon.
- Ha a megbeszélt időpont mégsem megfelelő Önnek, a kezelés időpontját megelőző 48-ig bármikor díjmentesen lemondhatja vagy módosíthatja azt, akár hétköznap, akár hétvégén, telefonon, sms-ben vagy e-mailen is. 48 órán belül lemondott vagy áttett kezelés díját azonban ki kell fizetni, ami elsősorban a korlátozottan rendelkezésre álló helyek miatt várólistán lévő páciensek érdekében történik.
- Az előzetesen e-mailen kiküldött Egészségügyi kérdőívet nyomtassa ki, majd a kérdésekre adott válaszokat alaposan átgondolva minél részletesebben töltse ki és az első kezelésre kitöltve, minden oldal alján szignóval ellátva, aláírva, a leletek, zárójelentések másolatával együtt hozza magával és adja át az Önt kezelő terapeutának. Ez az egészségügyi állapotra, életmódra, táplálkozási szokásokra vonatkozó kérdőív a terápia fontos részét képezi és nagymértékben hozzájárul hatékonyságának növeléséhez, az Önök céljai eléréséhez. A kérdőív pontos kitöltésével elősegítik, hogy terápiás javaslatainkat célzottan az Önök számára állítsuk össze. 
Az Egészségügyi kérdőív kitöltése kötelező, a kitöltött kérdőív nélkül a terapeuta nem kezd hozzá a kezeléshez. A helyszínen nincs lehetőség a kérdőív kitöltésére. Megértésüket köszönjük.
- A kezelés napján fogyasszon sok folyadékot, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet!
- A kezelésre pontosan, azaz mindössze néhány perccel korábban érkezzen! Az Ön kezelése előtt is kezelések folynak, és a  csengetéssel megzavarhatjuk a többi páciens kezelését.
- Kényelmes, laza öltözetben jöjjön vagy hozzon magával váltóruhát!
- Használja a mosdót kezelés előtt, így végig kényelmesen fekhet a kezelés alatt!
- Tudassa igényeit, szükségleteit a terapeutával kezelés előtt és alatt egyaránt! Ha például fázik vagy melege van, vagy nehezére esik huzamosabb ideig a hátán feküdni, vagy egy friss műtéti heg még mindig érzékeny, csak szóljon! Tájékoztassa a terapeutát!
- Ha a páciens gyermek, hozzák el a kedvenc mesekönyvét, színezőt, játékot (kivéve elektromos játékokat)! A kisgyermekeknek nem kell kezelés alatt a kezelőágyon feküdniük. A tapasztalt terapeuta ugyanolyan hatékonyan végzi a kezelést akkor is, ha a gyermek játszik, mesét hallgat vagy akár szaladgál.
- A kezelés alatt nem javasoljuk a beszélgetést (kivéve ha a terápiás párbeszédet a terapeuta kezdeményezi), fordítsa figyelmét inkább befelé! Figyelje meg a testében végbemenő számtalan apró történést, változást; fizikai érzeteket, gondolatokat, képeket, felbukkanó emlékeket, érzelmeket! A kezelés befejeztével lehetősége lesz tapasztalatait megosztani a terapeutával, aki további kérdéseit is készséggel megválaszolja.
- A kezelés közben bátran változtathat testhelyzetet, ha kényelmetlen a fekvés, kérhet párnát a feje, térde alá, vagy takarót, ha fázik.
- Legyen az, aki, úgy, ahogy most van. A kezelés ideje csak az Ön ideje, a terapeuta pedig azért van ott, hogy legjobb tudása szerint támogassa a gyógyulási folyamatot.

Milyen teendőm van a kezelést követően?

Minden egyes kezelés végén adunk Önnek egy ún. Tünetnaplót, amely a terápia fontos részét képezi és nagymértékben hozzájárul hatékonyságának növeléséhez.
A Tünetnapló vezetésével Ön és a kezeléseket végző terapeuta vagy terapeuták nyomon tudják követni a terápia során bekövetkező változásokat, a tünetek, panaszok alakulását, mind fizikai, mind mentális és lelki szinten egyaránt.

A megfelelően kitöltött Tünetnapló segít még inkább személyre szabottá tenni a kezeléseket és lehetővé teszi, hogy egy-egy tünetnapló alapján rendelőnk munkatársai konzultálni tudjanak egymással az Ön állapotát, haladását illetően.

Kérjük, minden nap alaposan figyelje meg, majd a nap végén gondolja végig és a megfelelő rubrikába jegyezze le a tapasztalatait, érzeteit, érzéseit, panaszainak, tüneteinek alakulását, a kívülállók (családtagok, kollégák, stb.) ide vonatkozó megfigyeléseit, megjegyzéseit. 
Nem számít, hogy a változások aprók vagy jelentősek, és az sem, hogy Ön azokat kedvezőnek, kellemesnek vagy kedvezőtlennek, kellemetlennek ítéli meg. Nem kell fontolóra vennie, hogy vajon a változás a terápia hatására következett-e be vagy sem, egyszerűen csak figyeljen befelé és jegyezze le a tapasztalatait. Igyekezzen nem kizárólag az alapproblémára összpontosítani, hanem a testre egy egységként tekintve annak egészére, ill. működésében beállt változásokra. 

A Tünetnapló egyes rubrikáit az útmutatásnak megfelelően, vagy számokkal és szöveggel, vagy csak szöveggel kell kitölteni. A számozásnál 0-10-ig használjuk a számokat, ahol 0 a lehető legrosszabb állapotot, míg a 10 az elképzelhető legjobbat jelenti. A számok azonban nagyon szubjektívek, ezért szükséges a szöveges leírás is.
Amennyiben többet szeretne írni, mint amennyi hely egy-egy rubrikában rendelkezésére áll, bátran vegyen elő egy A4-es lapot, és azon folytassa a tapasztalatok összegzését.

A gondosan kitöltött Tünetnaplót a következő alkalomra hozza magával és adja át az Önt kezelő terapeutának. A kitöltött Tünetnapló nélkül a terapeuta nem kezdi el a kezelést, ha tehát elfelejtette azt magával hozni, a rendelőben adunk Önnek egy újat, amit helyben ki tud tölteni. Ha két kezelés között esetleg nem találja a Tünetnaplót, kérjük jelezze felénk, és e-mailen küldünk Önnek egy másikat.

Az alábbiakban egy mintát lát, amely segíthet Önnek a Tünetnapló vezetésében:

A Tünetnaplót megőrizzük és bizalmasan kezeljük.

 
Hogyan zajlik egy kezelés és mennyi ideig tart?

A craniosacralis (ejtsd. kranioszakrális) terápiás kezelés alatt a páciens ruhában, kényelmesen fekszik a kezelőágyon, nyugodt, barátságos környezetben. Ha a páciensnek nem kényelmes vagy nem tud hanyatt feküdni, a terapeuta természetesen alkalmazkodik a helyzethez és ettől eltérő pozícióban végzi a kezelést.
A kezelés elején a terapeuta a páciens testének egyes pontjaira gyengéden ráhelyezve a kezét, különböző testvizsgálati technikákkal megkeresi a problémák forrásának, a tünetek, panaszok okának helyét a testben. Ezt követően főként a koponyán (cranium), a keresztcsonton (sacrum) és a test kötőszövetes rendszerén (fascia) végez finom mikromanipulációt; rendkívül apró és gyengéd mozdulatokkal korrigálja a koponyacsontok mikromozgásait, meghatározza, majd elhárítja a kötőszövetek szabad mozgásának, az agyi-gerincvelői folyadék szabad áramlásának akadályait, hatást gyakorolva ezzel a test minden részére, szervére, rendszerére.

A kezelés során a páciens is tapasztalatot szerez testének öngyógyító folyamataival kapcsolatban, elősegítve ezzel saját gyógyulását.

További kezelések folyamán kerül sor az ún. SomatoEmotional Release (SER) alkalmazására. A SER célja feloldani és elengedni a testben-elmében-lélekben eltárolt múltbéli traumák káros hatásait és a velejáró negatív érzelmi tapasztalatokat, továbbá segíteni annak felismerésében, miként hat az adott trauma a fizikai és érzelmi egészségre. 

Egy kezelés kb. 45-50 perc, gyerekeknél - életkortól, problémától függően - kevesebb is lehet. Rendelőnkben az első alkalom megközelítőleg 1,5 órát vesz igénybe, amely során a páciens felteheti a terápiára, a kezelésekre, stb. vonatkozó kérdéseit, illetve a terapeutával átbeszélik az előzetesen kitöltött kérdőívvel kapcsolatban esetlegesen felmerülő kérdéseket.

Mit fogok érezni a kezelés alatt?

A Craniosacralis terápia megélése szubjektív, egyénenként változó, és néha igen összetett.

Mivel a terápia során alkalmazott érintés igen gyengéd, de határozott és megnyugtató, általánosságban elmondható, hogy majdnem mindenki, aki CST kezelésben részesül, mély ellazultságról, könnyedségről és nyugalomról számol be, amely átjárja az egész személyt fizikai, mentális és lelki szinten egyaránt, még hosszú idővel a kezelés után is.

Többen elalszanak vagy egy mély, alvás-szerű állapotba kerülnek kezelés közben. Mások az érzések széles skáláját, emlékképeket, fizikai érzeteket, pl. kellemes forróságot vagy csillapító hűvösséget, lüktetést, bizsergést élnek át. A CST kezelések megtapasztalása egyeseknek erőteljes, meghatározó élmény, míg másoknak - különösen az első kezelés alkalmával - szinte eseménytelen, mégis jobban érzik magukat utána.

A Craniosacralis terápiában a kezelések hatása összeadódik, így még azok is, akik az első alkalmakkor csak keveset érzékeltek, fokozatosan egyre mélyebb tapasztalásokat szereznek a későbbi kezelések során.

A terápia hatása nem ér véget a kezeléssel. A szinte azonnali stresszszint-csökkenés, a mély ellazultság és nyugalom érzése mellett további változások tapasztalhatók, ahogy telnek a napok.

 

 

A rendelőnkben kezelt pácienseinket egy ún. Tünetnapló kitöltetésével segítjük hozzá, hogy a kezeléseket követő tapasztalataikat, érzéseiket, érzeteiket, panaszaik, tüneteik alakulását, a bennük zajló fizikai-mentális-érzelmi változásokat könnyebben felismerjék és nyomon követhessék. Pácienseinket arra kérjük, a Tünetnaplót rendszeresen és folyamatosan vezessék, esténként átgoldolva, milyen változások történtek aznap. Nem kell mérlegelni, hogy a változás milyen irányú, milyen mértékű, köze van-e a kezeléshez vagy sem, egyszerűen csak le kell írni a tapasztalatokat a naplóba, majd a következő kezelés alkalmával átadni a terapeutának. 

Hány kezelésre lesz szükségem?

A Craniosacralis terápiában nincs előírt kezelés-szám. A kezelések száma és gyakorisága egyénfüggő; befolyásolja a páciens problémája, annak tünetei, a tünetek fennállásának ideje, a páciens szervezetének reakciókészsége, önkorrekciós képessége és még sok egyéb tényező.

Általánosságban elmondható, hogy 3-7 kezelés jelentős hatást gyakorol a legtöbb ember egészségére, de sok esetben akár egyetlen kezelés is drasztikus eredményt hoz. A páciensek többsége rendszeresen, heti 1 alkalommal jár kezelésre a teljes gyógyulás eléréséig, majd negyedévente visszatér egy ún. fenntartó kezelésre, melynek célja a prevenció és az elért megfelelő egészségi állapot fenntartása. Krónikus betegségek esetén szükség lehet hosszú távú terápiára, melynek során a kezelések gyakorisága idővel csökken.

 

Biztonságosan alkalmazható-e a craniosacralis terápia gyermekeknél?

Teljes mértékben. A gyengéd érintések, amelyeket a terapeuta alkalmaz, ezt a gyógymódot az egyik legbiztonságosabb módszerré teszik, amely nyugodtan alkalmazható csecsemőknél, kisgyermekeknél, időseknél, illetve akut fájdalommal járó állapotok esetén is.

Egy jólképzett terapeuta könnyen átsegítheti az újszülöttet a születés okozta traumán, és segítséget nyújthat a jövőbeni problémák megelőzésében is.

A terápia igen hatásos csecsemőknél pl. szopási nehézségek, kólika, alvászavarok kezelésében, gyermekkorban pl. krónikus fülgyulladás, asztma, hiperaktivitás és egyéb viselkedésproblémák, különböző félelmek, fóbiák, ágybavizelés, tanulási nehézségek, központi idegrendszeri sérülések, epilepszia, autizmus és sok más betegség esetén is.
Mivel a kezelés igen gyengéd, ez a gyerekekre megnyugtatóan hat és kellemes élményt jelent számukra.

Figyelem! 9 éven aluli gyermekek esetében a módszert kizárólag az Upledger Institute Craniosacralis terapeutaképzés-sorozatának gyermekek kezelésére vonatkozó elemét is elvégzett hallgatók ill. terapeuták használhatják! Magyarországon mindössze 24 ilyen terapeuta van. Kérjük a szülőket, alaposan tájékozódjanak a terapeuta képzettségét, végzettségét, tapasztalatait illetően, mielőtt kezelésre viszik a gyermeküket!
Az Upledger Institute Hungary referenciarendelőjében természetesen minden terapeuta megfelel a legszigorúbb követelményeknek is és széleskörű, sokéves tapasztalattal rendelkezik a gyermekek kezelésében koraszülöttektől a tinédzserekig.

 

Biztonságosan alkalmazható-e a craniosacralis terápia várandósság alatt?

A craniosacralis terápia nemcsak hogy biztonságos, hanem kifejezetten javasolt a terhesség alatt, mert kiegyensúlyozza az édesanya és a magzat idegrendszerét egyaránt, ösztönzi a lelki kötődést, amely egyébként a terhesség és a szülés alatti stressz és trauma hatására könnyen megszakadhat. A terhesség alatti kezelések során az édesanya kiegyensúlyozott craniosacralis rendszere a magzatnak is jelentős mértékben a javára válik.

Megfáztam, rossz a közérzetem. Így is igénybe vehetem a kezelést?

Mivel a craniosacralis terápiás kezelések meggyorsítják a gyógyulás folyamatát, ezért nem csak lehet, hanem javasolt is bármilyen betegség esetén eljönni és részt venni a kezelésen, kivéve ha az orvos ágynyugalmat írt elő vagy bizonyos fetőző betegségek miatt közösségbe nem mehet.
Minden más esetben szeretettel várjuk!

 

Milyen esetekben nem alkalmazható a craniosacralis terápia?

A craniosacralis terápia nem alkalmazható kórosan emelkedett koponyaűri nyomás esetén, ill. olyan esetekben, amikor az intracranialis (koponyaüregi) nyomás változása vagy enyhe emelkedése instabilitást okozhat. Kontraindikáció tehát az akut agyvérzés, koponyasérülés akut fázisa, akut nyakcsigolyatörés, nyúltagyi hernializáció, akut agyhártyagyulladás.
Relatív-kontraindikáció pl. Arnold-Chiari szindróma, zárt-zugú glaucoma, a gerincvelő hártya folytonossági hiánya - ezek fennállása esetén kérjük, előzetesen konzultáljon rendelőnkkel. A craniosacralis terápia ezekben az esetekben is kifejezetten ajánlott, bizonyos technikák azonban nem alkalmazhatóak. A rendelőinkben dolgozó legmagasabban képzett szakemberek széleskörű tapasztalattal rendelkeznek a fenti állapotok kezelésében is.
Ha kétsége vagy kérdése van saját állapotának kezelhetőségével kapcsolatban, forduljon rendelőnk szakembereihez bizalommal.

 

Nincs semmi bajom. Miért érdemes mégis craniosacralis kezelésben részesülni?

Fogantatásunk pillanatától kezdve minden, ami velünk történik lenyomatot hagy a testünkben. Szervezetünkre jelentős többletmunkát ró, hogy fenntartsa a mindennapos működést a traumaként megélt, majd a szöveteinkben eltárolt események lenyomatai ellenére, legyen az a trauma bármilyen apró vagy jelentős, fizikai, mentális vagy lelki. Testünk tehát kompenzál. Csakhogy a bennünket érő stressz fokozódásával, a negatív életesemények számának növekedésével blokkjaink száma is nő. Szervezetünknek tehát egyre nehezebb a dolga. Egy idő után pedig elkezdenek megjelenni a tünetek. 

Ne várjon a tünetek megjelenéséig! A Craniosacralis terápia, ill annak egy magasabb szintje, a SomatoEmotional Release gyengéd, de rendkívül hatékony módja a fent leírt blokkok oldásának, a megelőzésben betöltött szerepük ezzel felbecsülhetetlenné válik.
(A SomatoEmotional Release-ről bővebben honlapunkon a Craniosacralis terápia menüpontban, a 'Mi a SER?' almenüben olvashat bővebben.)

A Craniosacralis terápia csökkenti a felgyülemlett stresszt, segít leküzdeni annak romboló hatásait olyan körülmények biztosításával, amelyekben az idegrendszer pihenni és regenerálódni tud. Fokozza a betegségekkel szembeni ellenállóképességet, erősíti az immunrendszert és serkenti a szervezet öngyógyító folyamatait.
Bárki számára, akinek az életében jelen van a stressz, hasznos a craniosacralis terápia, amely segít egy mély nyugalmi állapot, a jó közérzet és a testi-lelki harmónia elérésében.
Mindenki, aki részt vett már valaha craniosacralis terápián, ill. részesült SomatoEmotional Release-ben, arról számol be, hogy még hosszú idővel a kezelés után is kiegyensúlyozottabb, harmóniában van önmagával és a környezetével, a betegségekkel szemben pedig jóval ellenállóbb.

 

Érdekel a módszer, de szkeptikus vagyok. Hinnem kell benne ahhoz, hogy hatásos legyen?

A nyitott hozzáállás mindig hasznos, de a Craniosacralis terápia hatékonysága nem függ a páciens módszerbe vetett hitétől.

Kiváló példa erre akár az újszülöttek, csecsemők, akár a versenylovak vagy háziállatok Craniosacralis terápiás kezelése. 

 

Mennyibe kerül egy kezelés?

2018. február 1-től érvényes áraink:

 

Az Aquatikus (vízben végzett) egy- vagy többterapeutás  kezelések ára nem tartalmazza a thermál fürdő belépőjegyének árát.
Delfin-asszsztált Craniosacralis terápiás programjainkról honlapunk erre vonatkozó menüpontjában részletesen olvashat.

A kezelések ára a rendelőkben kizárólag készpénzben fizethető, bankkártyás fizetésre egyelőre nincs lehetőség.

Tisztelettel kérjük Önöket, hogy az előzetesen egyeztetett kezelési időpontokat szíveskedjenek betartani! Bármilyen egyéb elfoglaltság esetén a kezelést legkésőbb az azt megelőző 48 óráig van lehetőségük díjmentesen lemondani vagy módosítani, akár hétköznap, akár hétvégén, telefonon, sms-ben vagy e-mailen. 48 órán belül lemondott vagy áttett kezelés esetén a kezelés díjának 100%-át mint rendelkezésre állási díjat 8 napon belül a rendelő bankszámlájára át kell utalni. Mindez elsősorban azon gyógyulni vágyó, kezelésre váró pácienseink érdekében történik, akik a korlátozottan rendelkezésre álló helyek miatt várólistán vannak és a túl későn lemondott időpontok miatt nem jutnak kezeléshez. 

Megértésüket köszönjük.

Egészségpénztár tag vagyok. Milyen egészségpénztárakkal állnak szerződésben?

Egészségpénztáránál vezetett számlája terhére is vásárolhat egészségügyi szolgáltatásainkból. Egészségpénztártól függően vagy az egészségpénztár vagy az Ön nevére és címére állítjuk ki a számlát igénybe vett szolgáltatásunkról, majd annak árát az Ön egészségpénztára a számlázást követően megtéríti.

Rendelőnk szerződött partnerei az alábbi egészségpénztárak:
- Allianz Egészségpénztár
- Aranykor Egészségpénztár
- Danubius Egészségpénztár
- Dimenzió Egészségpénztár
- Generali Egészségpénztár
- Herendi Egészségpénztár
- Kardirex Egészségpénztár
- Medicina Egészségpénztár
- MKB Egészség- és önsegélyező pénztár
- Navosz Egészségpénztár
- OTP Egészségpénztár
- Patika/Újpillér Egészségpénztár
- Prémium Egészségpénztár
- Tempo Egészségpénztár
- Vasutas Egészségpénztár
- Vitamin Egészségpénztár
- Wellness Egészségpénztár

Milyen célból kezelik és tárolják a kezelések során megadott információkat? Biztonságban vannak-e személyes és különleges adataim?

Rendelőnk elkötelezett páciensei személyes és különleges adatainak védelme iránt, és nagyon komolyan veszi a páciensek információbiztonságára vonatkozó felelősségét. Tevékenységünk során fokozottan ügyelünk az adatvédelemre, a kötelező jogi rendelkezések betartására, a biztonságos és tisztességes adatkezelésre. Az általunk végzett adatgyűjtés és adatfeldolgozás tiszta és átlátszó folyamatokból áll.
Erről részletesen az NB Természetes Egyensúly Kft. Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatójában olvashat, melynek célja hogy rögzítse az általunk alkalmazott adatvédelmi és adatkezelési elveket, valamint adatvédelmi és adatkezelési politikánkat.

A Tájékoztató rendelkezéseinek kialakításakor különös tekintettel vettük figyelembe az alábbi hatályos jogszabályokat:
- Európai Parlament és Tanács 2016/679 Rendelet (‘GDPR’, Általános Adatvédelmi Rendelet),
- az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény,
- az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adato kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény,
- Polgári Törvénykönyv 2013. évi V. törvény,
- a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény,
- az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény,
- a kutatás és a közvetlen üzletszerzés célját szolgáló név- és lakcímadatok kezeléséről szóló 1995. évi CXIX. törvény rendelkezéseit.

A részünkre megadott adatokat a jóhiszeműség, a tisztesség és átláthatóság elveinek, valamint a hatályos jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően kezeljük, és azok kezelése minden esetben törvényen vagy önkéntes hozzájáruláson alapul. Egyes esetekben az adatkezelés, hozzájárulás hiányában egyéb jogalapon nyugszik.

A megadott adatokat elsősorban az alábbi célokkal kezeljük és tároljuk:
- Pácienseink azonosítása, a velük való kapcsolattartás
- az egészség megőrzésének, fenntartásának előmozdítása
- Rendelőnk eredményes gyógykezelési tevékenységének, szolgáltatásainak elősegítése
- Pácienseink egészségi állapotának nyomonkövetése
- Tudományos kutatás
- Egyedi megkeresések kezelése, intézése

Pácienseink a Tájékoztatóban tájékozódhatnak bővebben az általunk kezelt adataikról, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, cégünk nevéről, székhelyéről, az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről, továbbá arról, hogy kik és milyen célból kapják meg az adatokat. A Tájékoztatót bármikor rendelkezésre bocsátjuk, melyet pácienseink cégünk székhelyére küldött tértivevényes-ajánlott levélben kérhetnek. A levélben küldött tájékoztatás kérést akkor tekintjük hitelesnek, ha a megküldött kérelem alapján páciensünk egyértelműen beazonosítható.

Alkalmazható-e a kezelés más gyógymódokkal egyidejűleg?

A craniosacralis terápia egy önálló kezelési módszer, amely azonban kiegészítő terápiaként is alkalmazható. Más hagyományos és alternatív gyógymódokkal kombinálva megerősíti azok pozitív hatását és segít a mellékhatások csökkentésében, kiküszöbölésében.
Amennyiben Ön több különböző kezelési módot, terápiát is igénybe vesz egyidejűleg, célszerű az invazívabb kezeléseket (pl. osteopathia, manuálterápia) a craniosacralis terápiás kezelést megelőzően igénybe venni.
Kollégáink és pácienseink visszajelzései alapján a craniosacralis terápia nagyban hozzájárul ahhoz, hogy például a homeopathia és az energetikai gyógymódok jobban kifejthessék pozitív hatásukat, hiszen a fizikai testből feloldott blokkok segítik a rezgések akadálytalan áramlását.
Igazoltan hozzájárul olyan egyéb gyógymódok hatékonyságához, mint pl.az INPP, TSMT, Dévény-torna, konduktív pedagógia, stb.
A hagyományos orvosi kezelések támogatására és kiegészítésére is alkalmazható. Kifejezetten javasolt pl. sugárkezelést ill. kemoterápiát követően. Javallott továbbá tervezett műtétek előtt, hogy - ha a műtét nem megelőzhető vagy elkerülhető - a lehető legjobban felkészítsük a szervezetet a beavatkozásra. Ezt követően pedig felgyorsítja a rehabilitációs szakaszt, támogatja a gyors és teljes gyógyulást.