Craniosacralis terápia gyerekeknek

A születés, legyen az könnyűnek tűnő vagy komplikált, számos kihívás elé állítja az éppen világrajövő babát. A csecsemők craniosacralis terápiája titokzatosnak tűnhet ugyan, de a legtöbb kisbaba számára rendkívül előnyös.

Több tudományos bizonyíték arra enged következtetni, hogy az újszülöttek nagy százalékánál a születés után továbbra is fennáll bizonyos fokú születési stressz.

A magzati koponya csontjai különálló mozgó részek, amelyeket a természet csodálatosan megtervezett arra, hogy a születés során elmozdulhassanak, és egymásra csúszásukkal segítsék a babát átjutni a szűk szülőcsatornán. Mindeközben erős nyomás nehezedik ezekre a vékony, könnyen deformálódó koponyacsontokra, a belülről hozzájuk tapadó, az agyat borító hártyákra pedig erős feszültség hat. Ennek a feszültségnek nem csak a koponya és az agy, hanem a gerincoszlop is ki van téve.

Ezek az egymásra csúszott koponyacsontok, deformitások és a membránokban lévő feszültség az újszülött életének első néhány napjában, hetében magától rendeződhet – de ez nem minden esetben történik meg.

MILYEN ESETEKBEN ALAKULHAT KI ÉS MARADHAT FENN A MEMBRÁNOK FESZÜLTSÉGE, A CSONTOK HIBÁS ELRENDEZŐDÉSE?

  • Fogós szülés

  • Vacuum-asszisztált születés

  • Elhúzódó vagy komplikált, esetleg traumatikus születés

A csecsemők és kisgyermekek manuális terápiás szakembereinek tapasztalatai szerint ez - többek között - a nyak hátulsó részében futó idegek működési zavarát okozhatja. Ezek az idegek pl. az izmok elernyedéséért és megfeszüléséért felelősek. Helytelen működésük következtébe a kisbaba kényelmetlenül, feszültnek és nyugtalannak érezheti magát.

Ez a hibás elrendeződés hatással van a központi idegrendszer más idegeire is, melyek a gerincvelői területről kilépve az egész test számára alapvető fontosságú üzeneteket közvetítenek. Megfelelő működésükhöz a vázizomrendszer szabályos elrendeződése és elegendő tér szükséges.

Nézzünk most egy példát! A fentieket szem előtt tarva érthetővé válik, miként hat mindez péládul az emésztőszervekre, hogyan okozhat a kisbabának hasfájást, amit aztán sírással és testbeszéddel próbál meg közölni velünk. Már az apró eltérések is megzavarhatják a központi idegrendszerből az emésztőrendszerbe érkező fontos üzeneteket, ezzel hasfájós, kólikás panaszokat okozva.

HOGYAN SEGÍTHET A CRANIOSACRALIS TERÁPIA KISBABÁKNAK?

A craniosacralis rendszer egy, az emberi evolúció korai stádiumában is meglévő és működő élettani rendszer. Kívülről a koponyát (cranium), a gerincoszlopot, valamint a keresztcsontot (sacrum) és a farokcsontot foglalja magába. Belülről a már említett agyi-gerincvelői membránok (meninges) és az agyi-gerincvelői folyadék (liquor) alkotja. Ezek beborítják és védik az agyat, a gerincvelőt és az ezekkel összefüggő kötőszöveteket.

A rendszer fő feladata egy egészséges környezet megteremtése és fenntartása a központi idegrendszer számára, hogy az tökéletesen elláthassa a feladatát és megfelelően szabályozhassa a többi testi funkciót.

A craniosacralis terápia (CST) az osteopathiából ered, az 1970-es években Dr. John Upledger, amerikai orvos, osteopatha által pedig egy különleges kezelési mód vált belőle. A módszer egy rendkívül gyengéd, non-invazív manuális (érintésen alapuló) terápia, amely a test természetes ritmusára hangolódva aktiválja a gyógyító és kiegyensúlyozó mechanizmusokat.

Amikor a kisbaba biztonságban érzi magát és nyugodt, könnyebben megmutatja, kommunikálja a problémás területeket. Ez a Craniosacralis terápiára jellemző gyengéd érintés egyik nagy előnye. Amikor ezek a feszültségek feloldásra kerülnek, a kisbaba egész lénye jóval nyugodtabbá válik. Egy gyakorlott, érzékeny terapeuta könnyen megtalálja ezeket a korrekciót igénylő területeket és finom érintésekkel megteremti az egyensúly lehetőségét.

A gyengéd érintéses technikák támogatják a nyomás alatt lévő vagy hibás elrendeződésű területek korrekcióját, bátorítva a testet a feszültség és a hozzá tartozó negatív érzelmek elengedésére.

Ezután a kisbaba teste lazulni kezd és megnyugszik. A nyomás és a feszültség távozásával nemcsak a koponyában, hanem az egész központi idegrendszerben és a test egészében további tér szabadul fel, melyet a test a természetes növekedéshez, fejlődéshez, működéshez használ fel.

A fenti példánál maradva a Craniosacralis terápia segíthet a gyomor és a belek területén fennmaradt feszültség feloldásában is, megszüntetve ezzel a kólikás panaszokat.

További tünetek esetében is segíthet, pl. a törzset a lábbal összekötő horpaszizom (m. psoas) nyújtásával és lazításával, amely a méhen belül magzatpózban töltött hónapok alatt feszessé válhat.

MIKOR RÉSZESÜLHET A GYERMEK CRANIOSACRALIS TERÁPIÁBAN?

Ha egy tökéletes világban minden újszülött Craniosacralis kezelésben részesülhetne már közvetlenül a születés után vagy legkésőbb az élet első néhány hetében, számos későbbi, gyermek- és felnőttkori probléma, nehézség megelőzhető lenne, pl. fülproblémák, fejfájás, migrén, gerincproblémák, fejlődési zavarok, tanulási nehézségek, viselkedészavarok, stb.

Érdemes megfontolni, hogy mielőbb elvigyük kisbabánkat egy tapasztalt, minősített craniosacralis terapeutához, megkönnyítve ezzel az életkezdést és a zökkenőmentesebb fejlődést.

Jó tudni, hogy soha nem túl késő – idősebb gyermekeknek és felnőtteknek is nagyban előnyére válik a kezelés.
 

Időpontfoglalásért keressen bennünket a +36209420074-es telefonszámon!