Craniosacralis terápia felnőtteknek

 

Kevés rendszer van olyan hatással az emberi testre, mint a craniosacralis rendszer, amely védi és táplálja az agyat és a gerincvelőt – és szinte minden szempontból hatással van a központi idegrendszer működésére. Ezért kap olyan fontos szerepet a craniosacralis terápia a gyógyításban. Évekig tartó egyetemi kutatómunkát és tesztelést követően Dr. John Upledger, amerikai osteopatha dolgozta ki a terápiát, amely lehetővé teszi, hogy a testben bárhol feloldjunk olyan blokkokat, amelyek akadályozhatják a craniosacralis rendszer és a vele kapcsolatban álló összes rendszer normális működését.

A craniosacralis (ejtsd kranioszakrális) terápia egy különlegesen gyengéd, mégis rendkívüli módon hatékony természetes gyógymód, amely egyre elterjedtebbé válik széleskörű alkalmazási lehetőségeinek köszönhetően.

A terápia egy nemrégiben felfedezett élettani rendszer, az ún. craniosacralis rendszer kezelésére és harmonizálására irányul, és különleges helyet foglal el a hagyományos orvoslás és a természetgyógyászat között. A módszert az 1970-es évek közepén, évtizedes tudományos kutatásokat követően fejlesztette ki Dr. John Upledger, amerikai osteopatha orvos. A craniosacralis terápia rövid időn belül a világ egyik vezető alternatív gyógymódjává vált. Sikerét a rá jellemző gyengéd érintéseknek, hatékonyságának és a szervezet öngyógyító mechanizmusaira, természetes védekezőképességére gyakorolt hatásának köszönheti.

MI A CRANIOSACRALIS TERÁPIA ALAPJA?

A terápia alapja a craniosacralis rendszer, mely a szív- és érrendszer, valamint a légzőrendszer mellett egyike testünk három legfontosabb, önálló  ritmussal rendelkező élettani rendszerének, és amely minden gerinces élőlényben megtalálható.

MIT JELENT A CRANIOSACRALIS SZÓ?

A ‘craniosacralis’ elnevezés a rendszer két anatómia végpontját alkotó csontok, a koponya (cranium) és a keresztcsont (sacrum) funkcionális egységére utal. A rendszert a koponyán és a gerincoszlopon belül a három rétegű agyi-gerincvelői hártyarendszer, valamint az abban termelődő és keringő agyi-gerincvelői folyadék (liquor) alkotja. A membránrendszer külső rétege a kemény agyhártya (dura mater), amely szorosan hozzátapad a koponyacsontok belső felszínéhez, majd egy ebihal alakú zsákot képezve lenyúlik egészen a keresztcsontig, és ott is rögzül. Ez a szoros csontos kapcsolat magyarázza, miként okozhat a membránrendszerben kóros feszülést, majd ennek következtében fizikai panaszokat, betegségeket pl. egy gyermekkori esés a keresztcsontunkra.

A liquor ritmusos termelődése és felszívódása állandó nyomásváltozást okoz a membránrendszerben, melyhez a rendszer ritmusos térfogatváltozással alkalmazkodik. Ez hozza létre a testen bárhol kitapintható craniosacralis ritmust, amely független a szív- és a légzőrendszer ritmusától, és amely az életünk során nagyjából állandó (6-12 ciklus/perc); csak a bennünket érő negatív fizikai, lelki és egyéb blokkok hatására változik. Krónikus betegségek például 6 ciklus/percnél lassabb, azaz alulműködést, míg pl. akut gyulladások, autizmus túlműködést okozhatnak. 

HOGYAN HAT A CRANIOSACRALIS TERÁPIA A TELJES TESTRE?

A craniosacralis rendszer jelenti azt az élettani környezetet, amelyben az idegrendszer él, fejlődik és működik. Mivel a rendszer a test minden szervével, szervrendszerével és alrendszerével közvetlen kapcsolatban van, így diszharmonikus működése nemcsak az agy és a gerincvelő, hanem az egész ember szempontjából káros. A craniosacralis rendszerben felborult egyensúly hatással van a vérkeringésre, a légzésre, a csontokra, ízületekre és a kötőszövetes lemezekre, a mozgásszervrendszerre, a nyirokkeringésre, az immunrendszerre, a hormonális folyamatokra, mentális képességeinkre és érzelmi állapotunkra is. Ugyanakkor ez fordítva is igaz: a craniosacralis terápiával mindezekre pozitív hatást gyakorolhatunk.

HOGYAN HAT A CRANIOSACRALIS TERÁPIA AZ ÉRZELMEKRE?

A craniosacralis terápia jellemzője a mikromanipuláció, amely a koponyacsontok mikromozgásainak korrigálásán, valamint a test kötőszövetes rendszerében lévő kóros feszültségek oldásán alapul. A terápia igen komplex, hiszen fizikai, mentális, érzelmi és energetikai síkon hat. Fizikai szinten célja a koponyacsontok szabad mozgásának biztosításával a liquoráramlás normalizálása, a koponyán belüli keringés javítása; az intracranialis membránokban lévő feszültségek oldásával a hormonális egyensúly helyreállítása, az idegi funkciók javítása, a gerincvelői szegmentumok facilitációjának megszüntetése; a test kötőszövetes rendszerének lazításával az ízületi feszültségek korrekciója, az izomrelaxáció, a belső szervek hatékonyabb működésének elősegítése. Mentális szinten a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus működésének fokozásával nyugalmi állapotba hozza az idegrendszert és a szerveket, így javítja a stressztűrő képességet, segíti belső energiánk megőrzését és újratermelődését.

Magasan képzett craniosacralis terapeuták segítségével megkereshetők és feloldhatók korábbi, bennünket ért és a testben eltárolódott traumákhoz kapcsolódó negatív érzelmek energiája, amely a jelenben fizikai panaszokat okoz vagy okozhat a jövőben. (Bővebben lásd a Somatoemotional Release c. fejezetünkben)

HOGYAN JELLEMEZHETŐ A TERAPEUTA ÉS PÁCIENS KAPCSOLATA?

A craniosacralis terápia nemcsak komplexitásában és hatásmechanizmusában különleges, hanem technikái, valamint a terapeuta és a páciens közötti kapcsolat tekintetében is.

A manuális terápiák közül az érintés minőségével, gyengéd, lassú, apró mozdulataival tűnik ki. A terapeuta nem alkalmaz tekintélyes fizikai erőt vagy hirtelen mozdulatokat, így újszülötteken vagy akár súlyos osteoporosis esetén is biztonsággal alkalmazható.

A craniosacralis terápiában a kezelés alatt a terapeuta jelenléte minden tekintetben neutrális, ami megint csak nagyban eltér a többi gyógymódra jellemző aktív és irányító jellegtől. Míg más módszerekben a testben tárolt információ lehívása, felderítése és a működési zavar elhárítása a szakember dolga, addig a craniosacralis terápiában a páciens aktív, míg a terapeuta semleges marad és támogatja a test öngyógyító folyamatait. Az érzelmi traumák oldásánál (SomatoEmotional Release) a feltett kérdéseket is a páciens teste irányítja, a válasz pedig nem a páciens elméjében, hanem a testében fogalmazódik meg; a terapeuta hozzásegíti a pácienst ahhoz, hogy ő maga ismerjen fel összefüggéseket, jusson el bizonyos felismerésekig. Ezeket az összefüggéseket a terapeuta még akkor sem javasolja vagy veti fel, ha ő már teljesen biztos benne, hogy ez a válasz a problémára. Hiszen honnan tudhatná biztosan? Életünk feladatainak, problémáinak megoldása, kérdésinek válasza egyetlen helyen van - bennünk! A craniosacralis terápiának célja tehát visszaadni a gyógyulás felelősségét a páciens kezébe.
 

Időpontfoglalásért keressen bennünket a +36209420074-es telefonszámon!