Craniosacralis terápia felnőtteknek


A craniosacralis (kranioszakrális) terápia egy olyan, nemrégiben felfedezett élettani rendszer kezelésére irányul, melynek állapota nagyban befolyásolja szerveinknek, egyben testünk egészének működését.

Craniosacralis terápia gyerekeknek


A gyerekek nagyon gyorsan reagálnak a craniosacralis terápiára. Sokszor néhány kezelés megdöbbentő eredményeket hoz.

SomatoEmotional Release®


 A SomatoEmotional Release® (SER) a Craniosacralis terápiában használt olyan eljárás, amely segít a testet és az elmét megszabadítani negatív tapasztalásokkal járó múltbéli traumák testben eltárolt, elnyomott vagy izolált káros hatásaitól.

Craniosacralis terápia várandósoknak


A várandósság alatti terápiás kezelések kiegyensúlyozzák az édesanya és a magzat idegrendszerét egyaránt, valamint ösztönzi a lelki kötődést.

Visceralis Manipuláció


A belső szervek vizsgálata és kezelése, többek között a mellkas-, has-, medenceüreg szerveit, fasciahálózatukat és minden kapcsolódó rendszert kezel a terápia.

Vízben végzett craniosacralis terápia


„A hatékonyabb kezelés érdekében egyszerűen csak adjunk hozzá vizet”- John Upledger.

Craniosacralis terápia állatokkal - állatoknak


A craniosacralis rendszer minden gerinces élőlényben megtalálható, így házikedvencünk egészségét és harmonikus működését is tudjuk a kezelésekkel támogatni.

MI A CRANIOSACRALIS TERÁPIA?

A craniosacralis terápia egy különlegesen gyengéd, mégis rendkívüli módon hatékony kezelési forma, amely egyre elterjedtebbé válik széleskörű alkalmazási lehetőségének és a szervezet öngyógyító mechanizmusaira, természetes védekezőképességére gyakorolt hatásának köszönhetően. Jellemzője a mikromanipuláció, amely a koponyacsontok mikromozgásainak korrigálásán alapul. Ennek segítségével hatást gyakorolhatunk a test egyéb részeire, szerveire, szervrendszereire. A terápia célja a kötőszövetes határok, lemezek ellazítása, az izületi feszültségek korrekciója, az izomrelaxáció, az agyi-gerincvelői folyadék áramlásának normalizálása, az idegi funkciók harmonizálása, a koponyán belüli keringés javítása.

MI A CRANIOSACRALIS TERÁPIA ANATÓMIAI ALAPJA?

A terápia alapja a craniosacralis rendszer, amely a keringési és légzési rendszer mellett a szervezet harmadik nagy ritmusát képezi. Ez egy élettani rendszer, amely minden aggyal és gerincvelővel rendelkező élőlényben megvan. A craniosacralis elnevezés a cranium (koponya) és a sacrum (keresztcsont) funkcionális egységére utal. A rendszer az agyat és a gerincvelőt körülvevő és azt védő kötőszöveti hártyából (dura mater) és az abban képződő és keringő agyi-gerincvelői folyadékból (liquor) áll. A testben minden ideg kapcsolatban áll a dura materrel. Ebben a kapcsolatban - fizikai vagy lelki sérülések miatt - kialakuló gátak akadályozhatják az agyi-gerincvelői folyadék áramlását, amely különböző rendellenességekhez vezethet. Az agyhártyák mellett minden olyan csont részét képezi a rendszernek, amely érinti az agyhártyákat és az agyhártyákkal összekötött kötőszövetes állományt. Ezek a csontok is állandó mozgásban vannak, és minden csontnak megvan a maga mozgástere. Amikor egy csont kimozdul ebből az adott mozgástérből, vagy egyáltalán nem mozog, az az agyi-gerincvelői folyadék áramlásának akadályozottságát jelenti. Ha felborul az egyensúly a rendszerben, az nem csak az agy és a gerincvelő, hanem az egész ember szempontjából káros. A craniosacralis rendszer szoros kölcsönhatásban áll az idegrendszerrel, az erek hálózatával, a nyirokkeringéssel, a légzőrendszerrel, a hormonális folyamatokkal és a csont-izomrendszerrel.

MI A CRANIOSACRALIS RITMUS?

A craniosacralis rendszernek, a szív-érrendszerhez és a légzőrendszerhez hasonlóan saját, érzékelhető ritmusa van. A craniosacralis ritmus 6-12 ciklus/perc, amely egyénenként változik, de egy emberen belül állandó. A 6-nál alacsonyabb érték alulműködést, a 12-nél magasabb túlműködést jelent. A ritmus létrejöttében a koponya és a keresztcsont játssza a legfontosabb szerepet, mint a rendszer két vége. Természetesen az összes koponyacsont mozgásban van, és ez a mozgás az agyhártyák és az agyi-gerincvelői folyadék révén folyamatosan tovaterjed a testben. Így a tapasztalt terapeuta a test bármely részén kitapinthatja a craniosacralis ritmust, ezáltal megállapítja az agyi-gerincvelői folyadék esetleges változásait vagy áramlásának akadályozottságát, majd nagyon gyengéd, apró mozdulatokkal segítheti a folyadék és a kapcsolódó lágy szövetek természetes mozgását annak érdekében, hogy fokozza a test önszabályozó folyamatait, nyugalmi állapotba hozza az idegrendszert és javítsa az általános egészségi állapotot.

ÖSSZEFOGLALÁS

A craniosacralis terápia egészen más, mint általában a masszázs, csontkovácsolás vagy a gerinc egyéb kezelési formái. A kezelés során alkalmazott mozdulatok rendkívül gyengédek, aprók, érzékenyek; a terapeuta nem alkalmaz tekintélyes fizikai erőt vagy hirtelen mozdulatokat, a szervezet természetes hullámait és ritmusát követi, ezt használja fel a szervezetben történő változások előidézéséhez.

A craniosacralis terápia egy mélyreható gyógymód, amely segíti a szervezet természetes öngyógyító mechanizmusait, semlegesíti a stressz negatív hatásait, erősíti az általános ellenállást a betegségekkel szemben, visszaadja a fizikális életerőt, és jó közérzetet biztosít.

Időpontfoglalásért keressen bennünket a +36209420074-es telefonszámon!