Blog

 

Mindenhol azt halljuk, hogy fontos a babának jól kapcsolódnia a mellhez. Sok esetben viszont bármilyen pozíciót is veszünk fel, akármennyi ideig várunk, ez sajnos nem történik meg. Ha minden körülményt megteremtve a baba még mindig nem tud az anya melléhez csatlakozni, nagy valószínűséggel olyan problémával állunk szemben, mellyel érdemes foglalkozni.

Amint a baba túl nagy nyomásnak van kitéve a születés közben, a kemény szájpad előre tolódik, mely által a gag reflex helye a száj elülső részére kerül. Abban az esetben tehát, ha erőltetjük, hogy a baba szájába kerüljön a mell, a fulladás érzését kelthetjük, és a szopizástól való félelmét erősíthetjük.

A craniosacralis terápia alkalmazása nagyon gyorsan meg tudja mindezt változtatni, főképp, ha az első pár héten, legideálisabban, ha az első pár napban kap kezelést a baba.
 

Ha a mellhez kapcsolódás nem teljes, az anyatej mellett sok levegőt beszív és nyel a baba, mely a későbbiekben diszkomfortot okoz.

Az állkapocsízület elmozdulása, vagy a vállövi feszesség miatt a nyakizmok és csigolyák elmozdulnak a helyükről születés folyamata során. A craniosacralis terápiára rendkívül jól reagálnak az említett elváltozások.
 

Az étkezés utáni büfögés természetes folyamata egy csecsemő életének, előfordul azonban, hogy nem képes büfögni, vagy a bennmaradó levegő miatt görcsöl a baba hasa. Ilyen esetben gyakran a koponyaalapnál nyomás alá került a vagus ideg. A születés folyamata során a koponyacsontok elmozdulhatnak a helyükről, melyek ideális esetben visszarendeződnek, sokszor viszont ez nem történik meg, nyomás alá helyezve ezzel az idegi struktúrákat, így az idegi levezetésben is gátlás történhet, melyek a fenti problémákat okozhatják.

Ha az első pár napban/hétben kap kezelést a baba általában egy alkalom elégséges ahhoz, hogy kialakuljon a száj formázása, mellyel a mell összecsípésére már nem kerül sor. Idősebb babáknál ez egy picit hosszabb folyamat, hiszen újra kell alkotniuk az újonan tanult mintát, a régivel felhagyni és az újat beépíteni. A fájdalommentes étkezések segítik a harmonikus és kiegyensúlyozott fejlődést és kapcsolódást.

Ennek okai (a korábban említettek mellett), hogy a születéskor a medence csavarodott, vagy túl korán a hátára lett fektetve (mielőtt meg tudott volna fordulni). Egyik eltérés sem nagy, csupán apró nyomást, feszültséget eredményeznek a baba testében, melyeket újra kell rendezni. A craniosacralis terápia segít a baba csípőfeszességén és elmozdulásának koorrigálásán.

A csecsemők nyaka gyakran feszes és merev születésük után. Abban az esetben, hogyha csak az egyik oldalra szereti fordítani a fejét és döntően az egyik oldala aktívabb mindenképp foglalkozni kell a testében lévő feszültségekkel, hiszen az asszimetrikus mozgás és tartás a későbbiekben problémákat okozhat. Pár alkalom elegend ahhoz, hogy változást érjünk el és a baba idegrendszeri fejlődése és működése zavartalanná válhasson.

Gyakran a születés utáni sokkhatás az oka, mely lehet az anyától való szeparáció, vagy a hosszú és nehézkes szülési folyamat eredménye. A folyamat során és után az anya érzelmei között is előfordulhat sokk, frusztráció és ingerültség, mely a kialakult szoros kapcsolatuk miatt kihat a babára is. Egy közös craniosacralis kezelés alkalmával csodálatos látni ahogy oldódnak ezek a minták mind a babában, mind az anyában, teret engedve egy jóval kiegyensúlyozottabb kapcsolatnak.

Van mikor nem engedi a baba, hogy magunkhoz húzzuk, ölelgessük. A szülés közbeni sokkhatás, vagy testileg megmaradt diszkomfort miatt lehet, melyek okait a korábbiakban említettünk. Ilyen esetben a kezelések szerepet játszanak a harmonikus szülő-gyermek kapcsolat elősegítésében is.

A vagus ideg nyomása, a csípőízület elmozdulása, megmaradt sokkérzet, valamint a várandósság alatt szedett antibiotikum és/vagy más gyógyszerek okozhatják. A tapasztalat az, hogy érdemes egy pár alkalom craniosacralis terápián részt venni, mielőtt az anya belekezdene egy szigorú diétába, hiszen sok esetben a korábban említett állapotok miatt alakult ki a probléma, melyekre a terápia önmagában változást hoz. (Az életmódváltás egyébként mindenképppen ajánlatos a baba és az anya komfortérzete miatt.)

Nehéz etetés vagy lenőtt nyelv miatt nem megfelelő vagy fájdalmas a baba étkezése. Az a tapasztalat, ha fennáll vállövi feszesség, vagy a szülés közben beragadt a baba válla, a nyakat és torkot körbevevő legtöbb szövet megfeszül, vele a nyelv is feszítés alá kerül. A craniosacralis terápiának része a szájüregen belüli munka, így az azon belüli szövetekre is tudunk közvetlenül hatni.


Időpontfoglalásért keressen bennünket bizalommal a +36209420074-es telefonszámon!